DeÄŸerli EÄŸitim Çalışanları, Sevgili ÖÄŸrenciler, Sayın Veliler
2007-2008 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılının baÅŸlaması ülkemiz, milletimiz ve sevgili öÄŸrencilerimiz için yeni bir heyecan taşımaktadır" />
DeÄŸerli EÄŸitim Çalışanları, Sevgili ÖÄŸrenciler, Sayın Veliler
2007-2008 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılının baÅŸlaması ülkemiz, milletimiz ve sevgili öÄŸrencilerimiz için yeni bir heyecan taşımaktadır
DeÄŸerli EÄŸitim Çalışanları, Sevgili ÖÄŸrenciler, Sayın Veliler
2007-2008 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılının baÅŸlaması ülkemiz, milletimiz ve sevgili öÄŸrencilerimiz için yeni bir heyecan taşımaktadır. Bu heyecanın sönmemesi bilakis daha da ateÅŸlenmesi gerekir. Bunun yapıcıları elbette eÄŸitim çalışanlarıdır.
İmkanlar var ya da kısıtlı, mekan, sistem, ekonomik veriler, ücretler ne olursa olsun Türk EÄŸitim çalışanları öÄŸrencilerine kusursuz hizmet vermeye devam edeceklerdir. Bu bizim kutsal görevimiz, yetiÅŸmekte olan Türk çocukları hepimizin evladıdır. Aynı zamanda her türlü bilgiyle donatılmış Türk kültürüne ait bütün güzellikleri almış Türk genci bizim gurur kaynağımız olacaktır. Onlar aracılığıyla geleceÄŸi güçlü Türkiye'de mutlu bir millet olarak yaÅŸayacağız.
DeÄŸerli EÄŸitim çalışanı arkadaÅŸlarım; dünyayı dalga dalga etkisi altına alan küresel güçler sadece ekonomik deÄŸildir. Aynı zamanda kültüreldir. Küresel güçler karşısında kimliÄŸini, kültürünü korumak için benzerler bir araya gelmektedir. Ortak projeler üretmektedirler. Yeniden ortak kültür, ortak ekonomi, ortak bilim çalışmaları yürütmektedirler.
Bunu üyeliÄŸine girmek için yoÄŸun çaba harcadığımız AB ülkelerindeki geliÅŸmeleri izlediÄŸimizde görebiliriz. Aynı görüntü komÅŸumuz Rusya Federasyonu'nda da belirgin bir ÅŸekilde görülmektedir.
Bu da bize ülkelerin kendi öz kültürlerini yaÅŸatmak için ne kadar çaba sarf ettiklerini göstermektedirler. Ekonominin sınır tanımadığı, bilimin haklı olarak herkes tarafından kullanılır olduÄŸu dünyamızda, üretilen ekonomik ve bilimsel deÄŸerlere ortak olmalıyız. Bunun için de bilimi geliÅŸtirmeliyiz. Kendimize has ekonomik deÄŸerler üretmeliyiz.
DeÄŸerli eÄŸitim çalışanları;
Bu çalışmaları yaparken istenmedik davranışları da önlemeliyiz. Planlı, belirlenen hedefler doÄŸrultusunda istenen deÄŸerleri vermeye devam etmeliyiz. Yüzyıllardan beri süregelen eÄŸitim sürecimiz içerisinde sosyal hayatımıza dair kültür deÄŸerlerimizi yaÅŸatmalıyız.
Sevgili ÖÄŸrenciler;
Güzel bir ülkede doÄŸdunuz ve yaşıyorsunuz. Ülkenin güzelliÄŸi sizin doÄŸumunuzla birlikte elde ettiÄŸiniz haklar sizin için kısıtlı olabilir. Bu sizin deÄŸil bizim suçumuz. Sizin önünüzde duran güzelliklerin sizin kullanımınıza sunmamız en önemli görevimiz olmalıdır.
Siz bu güzellikleri yaÅŸamak için kısıtlı da olsa size sunulan imkanları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmelisiniz. Sizin için hazırlanan eÄŸitim ve öÄŸretim programlarından sonuna kadar faydalanmalısınız. Bu programlar sizlerin kültürüne ve öÄŸrenmek istediklerinize aykırı yönde veriliyorsa eleÅŸtirmelisiniz. En baÅŸta öÄŸrencilerimizin, içinde yaÅŸadığınız Türk Milleti'nin kültürel deÄŸerleriyle örtüÅŸür olmasına dikkat etmelisiniz. Okulda aldığınız eÄŸitim ve öÄŸretime dair konuları aileniz ve çevrenizle paylaÅŸmalısınız. Ortak alanları yeni öÄŸrencileri, aykırı olanları tartışmalısınız. Bütün bu çerçevede neyi öÄŸreneceÄŸimizi keÅŸfedip yenilerin öÄŸrenmek için gayret içerisinde olmalısınız.
Hedefiniz güçlü Türkiye'yi oluÅŸturmak sizden hizmet bekleyen Türk Milletini mutlu kılmak olmalıdır.
DeÄŸerli Veliler;
Mutlusunuz, oÄŸlunuz kızınız bugün yeni bir eÄŸitim ve öÄŸretim yılına baÅŸlıyor. ÖÄŸrenciler okulda, çevrede, evde istendik davranışların yanında istenmedik davranışlar kazanabilirler. Bunda kasıt olmayabilir. Ancak akran, çevre, yazılı ve görsel iletiÅŸim araçlarının etkisi olabilir. İstenmedik kazanımları önlemek için duyarlı olmalısınız. ÖÄŸrencimize hoÅŸgörü ile yaklaşıp ihtiyaçlarını iyi belirlemelisiniz. Olumsuzlukları hoÅŸgörü içerisinde göstermeli ya da bildirmelisiniz.
DeÄŸerli EÄŸitim Çalışanı;
Zor ÅŸartlarda çalışıyorsunuz. Özellikle maaÅŸ yetersizliÄŸi yapacağınız birçok güzel çalışmaya engel oluyor. Ev kirası, ulaşım giderleri, yeterli beslenme ihtiyaçları, çocuÄŸunuzun kreÅŸ ücretleri derken aldığınız maaşı ay sonunu getirmiyor. Bütün bunlara raÄŸmen Türk öÄŸrencisinden hizmeti esirgemiyoruz. Onların en iyi ÅŸekilde yetiÅŸmesi için son derece hassas davranıyorsunuz. Toplum sizi görüyor. Türk Kültürü ile istenilen kazanımları elde etmiÅŸ öÄŸrencilerimiz güçlü Türkiye'nin oluÅŸması için çalışmaktadırlar.
Sayın Milli Eğitim Bakanı;
EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılının baÅŸlaması ile ilgili basın toplantınızda eÄŸitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarından bahsetmemeniz eÄŸitimi tek taraflı, yapı itibariyle deÄŸerlendirdiÄŸiniz anlamına neden olmuÅŸtur.
Anlaşılan sizin programınızda eÄŸitimcisiz eÄŸitim yer almaktadır. Elimizdeki bütün kaynakları yapısal giderlere harcadınız. EÄŸitim çalışanı için kaynak yok diyorsunuz. Oysa eÄŸitimin en önemli unsuru öÄŸrenci ve öÄŸretmendir. Kendi çocukluÄŸunuzu hatırlayın. BirleÅŸtirilmiÅŸ sınıfta, ucra bir köÅŸede bulabildiyseniz kara tahta ve bir tebeÅŸirle belki, Allah onlardan razı olsun öldülerse Rahmet, yaşıyorlarsa uzun ömürler diliyoruz. EÄŸitmenden eÄŸitim aldınız, ama bugün siz edebiyat doçenti, bakan oldunuz. ÖÄŸretmeninize anne ve babanıza ne kadar teÅŸekkür etseniz azdır.
Sayın Bakan, gelin öÄŸretmenler arasında farklılık oluÅŸturan 4/B, 4/C, kadrolu gibi kavramları birlikte kaldıralım. Hepsi kadrolu olsun. Ayrıca uzman ve baÅŸöÄŸretmenlik statüsünü baÅŸöÄŸretmenlik olarak belirleyelim. StajyerliÄŸi kalkan bütün öÄŸretmenlerimiz uzmanlık kadrosunu alsın. BaÅŸöÄŸretmenlik ise hakimlerde, emniyette, askeri sistemde olduÄŸu gibi hizmete baÄŸlı olarak uygulansın.
Bütün bu geliÅŸmeler raÄŸmen, 2007-2008 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılının tüm eÄŸitim camiasına hayırlar getirmesini dilerim.
Bircan AKYILDIZ
Türkiye Kamu-Sen Genel BaÅŸkanı