Türkiye Kamu-Sen baÅŸlattığı yerli malı kampanyasının bir aÅŸaması olan basına ve kamuoyuna tanıtım toplantısını Ostim Çıraklık EÄŸitim Vakfı Konferans salonunda yaptı" />
Türkiye Kamu-Sen baÅŸlattığı yerli malı kampanyasının bir aÅŸaması olan basına ve kamuoyuna tanıtım toplantısını Ostim Çıraklık EÄŸitim Vakfı Konferans salonunda yaptı
Türkiye Kamu-Sen baÅŸlattığı yerli malı kampanyasının bir aÅŸaması olan basına ve kamuoyuna tanıtım toplantısını Ostim Çıraklık EÄŸitim Vakfı Konferans salonunda yaptı.
Yerli malı kampanyasını destekleyen sivil toplum kuruluÅŸlarının katılımıyla gerçekleÅŸtirilen tanıtım toplantısına Ostim, Türk-İş, TESK, TZOB, ASO, ATO ve TOBB temsilcileri katıldı.
Toplantıda Türkiye Kamu-Sen Genel BaÅŸkanı Bİrcan Akyıldız ve destek veren kuruluÅŸların temsilcileri birer sunum yaptılar.
Toplantıda konuÅŸan Türkiye Kamu-Sen Genel BaÅŸkanı Bircan Akyıldız, 2006 yılı Ocak ayından Ekim ayına kadar Türkiye'nin dışardan aldığı malların toplamının 112 milyar doları bulduÄŸunu, buna karşılık dışarıya sattığı malların tutarının ise 67 milyar dolarda kaldığını belirterek, sadece 2006 yıllı Ekim ayına kadar 44.5 milyar dolar kaynağın yurtdışına aktığını söyledi. Türkiye'de ihracat ve ithalat dengesinin hızla bozulduÄŸunu ifade eden Akyıldız, "Cari iÅŸlemler Açığı, Cari Açığın Finansmanı sorunu, bu sorunun giderilmesi için yurtdışı kaynaklı sıcak paranın ülkemize getirilmesi neticesinde yüksek faiz politikası, sosyal duyarlılığın yüksek ekonomik politikalar yerine ranta dayalı hizmet eden politikaların uygulanmasına neden oluyor" diye konuÅŸtu. Ticari Açıktan lüks yabancı marka alanlarında sorumlu olduÄŸunu belirten Akyıldız, Türkiye'de üretilmeyen ürünlerin dışardan ihraç edilebileceÄŸini ancak elma, armut, ayakkabı gibi Türkiye'de üretilen ürünlerin tüketici tarafından öncelikli satın alınması gerektiÄŸini kaydetti. "Neden tüketici yerli malını tercih etmiyor?" diye soran Akyıldız, Türkiye'de markaya olan sadakatin her geçen gün arttığını bildirdi. Akyıldız, Türkiye bu alanda bir atılım yapacaksa mutlaka yerli üreticinin devlet tarafından korunması ve teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:
"Bu destek yalnızca ihracata yönelik olarak yapılmamalıdır, ülke içinde yapılan tüm yatırımlar ve yerli üretim desteklenmelidir. Özellikle üretimin bütün aÅŸamasını ülkemizde gerçekleÅŸtirecek üreticiler desteklenip vergi muafiyeti saÄŸlanmalı, özel tüketim vergisi, nihaiyi satış rakamından deÄŸil onun imalatından ithal edilen ürünlerden alınmalıdır. Devlet, ithalatçısı ile yerli üreticiyi aynı muameleye tabi tutmamalı, yerli üretici lehine kararlar almalıdır. Bugün ülkemizde ithalatı destekleyen bir vergi sistemi vardır. İthal mallar üzerinden vergi alınırken yalnızca ithal edilen fiyat üzerinden vergilendirilmektedir. Oysa ülkemizde üretilen ürünün üstüne kar konulduÄŸunda vergi bu rakam üzerinden alınmakta ve üstüne de bu rakam üzerinden ÖTV bindirilmektedir. Bu da ithalatı teÅŸvik etmektedir. Bu durum mutlak suretle düzeltilmeli ve yerli üretimi destekleyen, en azından köstek olmayan bir yapıya kavuÅŸturulmalıdır."
Akyıldız, Türkiye'de özellikle yerli bilgisayar yazılı ve Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gerektiÄŸini ifade ederek, "Bize ait olan dünya çapında ün yapmış marka sayımızın artırılması gerekir" diye konuÅŸtu.
Akyıldız, eÄŸer bir ÅŸeyler yapılmazsa, yalnızca hizmet sektöründe istihdamın saÄŸlandığı ve kaynaklarımızın tamamının yurtdışına aktığı bir dönemin çok yakın olduÄŸunu belirtti. TESK BaÅŸkan Vekili Bendevi Palandöken ise konuÅŸmasında yerli malı satan küçük esnafın korunmasını istedi. "Bakkal Amca" olarak bilinen bakkalların yüzde 90'ının yerli ürünler sattığını hatırlatan Palandöken, "Yerel yönetimler uluslararası maÄŸazaları birleÅŸtirip, bireysel ticaretin sonunu getirmeye çalışıyorlar. Biz uluslararası marka düÅŸmanlığı yapmıyoruz Ancak haksız rekabet olmamalıdır. Türkiye'de küçük esnafın yok olmasına çanak tutuluyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Ostim yönetim Kurulu BaÅŸkanı Orhan Aydın ise yerli tüketimden önce yerli üretime ağırlık vermesi gerektiÄŸini belirtti. Orhan Aydın, ÅŸöyle bir örnekle sölerine devam etti: Ostimde üretim yapan firmalarımızın ürünleri yurt dışına gönderilerek sadece paket yapılıp tekrar Türkiye'ye gönderiliyor. Ostimde üretilen araba parçası olan ÅŸaft 32 dolara üretiliyor. Bu ürünü İtalya alıp üzerine marka yapıştırıp birde paketleyerek tekrar Türkiye'ye satıyor ancak 162 dolardan.
KonuÅŸmacılar sunumlarında yerli malı üretiminin ve tüketiminin tüm halka yayılarak bilincin artırılması gerektiÄŸini vurguladılar.