İftar sofraları bir yılda %31,8 pahalandı
Türkiye Kamu-Sen AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaÅŸlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı" />
Ä°ftar sofraları bir yılda %31,8 pahalandı Türkiye Kamu-Sen AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaÅŸlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı Ä°ftar sofraları bir yılda %31,8 pahalandı Türkiye Kamu-Sen AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaÅŸlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kiÅŸilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 38,94 TL; Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.168,20 TL olduÄŸu belirlendi. Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araÅŸtırmada bir vatandaşın, oruç tuttuÄŸu süre boyunca ihtiyaç duyduÄŸu enerji, vitamin ve minerallerin saÄŸlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. AraÅŸtırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kiÅŸinin, saÄŸlıklı bir ÅŸekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduÄŸu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 38,94 TL; 30 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.168,2 TL olduÄŸu belirtildi. Türkiye Kamu-Sen AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2011 yılında yaptığı araÅŸtırmada 4 kiÅŸilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 25,7 TL; o yıl 29 gün süren Ramazan ayı boyunca ise 745,3 TL olarak hesaplamıştı. GeçtiÄŸimiz yıl ise iftar maliyetinin günlük 29,54 TL; Ramazan ayı boyunca ise 886,2 TL olduÄŸunu açıklamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyeti son bir yıl içinde %31,8; 2011 yılından beri ise %51,5 oranında yükseldi. Türkiye Kamu-Sen Genel BaÅŸkanı Ä°smail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 1924 TL olduÄŸunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %60,7’sini yani yaklaşık üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diÄŸer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti % 31,8 oranında yükseldi. Ramazan ayı geldiÄŸinde fahiÅŸ zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiÄŸi günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluÄŸunu yaşıyorlar.” dedi. Koncuk, çalışanların bu maÄŸduriyetine son vermek için, toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde tüm çalışanlara “Bayram Ä°kramiyesi” talep ettiklerini hatırlatarak “Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanların kurtuluÅŸ ayıdır. Tüm Müslümanlar oruç tutarak, manevi anlamda kurtuluÅŸu arzu ediyor, yetkililerden de memurlarımızı maddi anlamda kurtaracak tedbirler almalarını istiyoruz.”dedi. Ürün Gerekli Olan Günlük Miktar (1 kiÅŸi) Kalori Günlük Tutar (4 kiÅŸi) Ramazan Masrafı (4 kiÅŸi) Et 120 gr 300 8,98 TL 269,40 TL Çorba 150 gr 180 1,26 TL 37,8 TL Pilav 160 gr 211 2,93 TL 87,90 TL Peynir 30 gr 70 1,80 TL 54,00 TL Meyve 300 gr 150 3,65 TL 109,50 TL Salata 250 gr 125 2,50 TL 75,00 TL Pide 350 gr 1000 6,00 TL 180,00 TL Tatlı 60 gr 240 4,80 TL 144,00 TL Reçel 30 gr 90 1,22 TL 36,60 TL Zeytin 20 gr 29 1,00 TL 30,00 TL Hurma 2 adet 275 4,80 TL 144,00 TL Toplam 2940 38,94 TL 1.168,20 TL Kaynak: TÜÄ°K, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi
PaylaÅŸ
twittle