Türkiye ILO’dan Teknik Yardım Alacak
Türkiye ILO’dan Teknik Yardım Alacak.
3 Haziran’dan beri devam eden ILO Uluslararası Çalışma Konferansı sürecinde çalışmalarına devam eden ve Konfederasyonumuz Dış İliÅŸkiler Genel Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci’nin de içerisinde yer aldığı ILO Standartları Uygulama Komitesi 11 Haziran Salı günü ILO sözleÅŸmelerini en kötü uygulayan Ülkelerden biri olarak, ILO 98 Sayılı“Örgütlenme ve Toplu SözleÅŸme Hakkının” ihlal edildiÄŸi gerekçesi ile Ülkemiz Türkiye’yi görüÅŸmüÅŸtü.
Yapılan görüÅŸmelerde sunulan raporlar ve konuÅŸmalar çerçevesinde ILO Standartları Uygulama Komitesince Türkiye Raporu hazırlanarak yayınlandı.
12 Haziran ÇarÅŸamba günü yayınlanan raporda, Türkiye’de kamu ve özel sektör çerçevesinde Sendikal ayrımcılık yapıldığı ve Toplu SözleÅŸme Süreçlerinde ILO 98 Sayılı “Örgütlenme ve Toplu SözleÅŸme Konvansiyonu”na aykırı uygulamalar olduÄŸunun altı çizildi.
Bu olumsuzlukların çözümü adına Hükümetin, sosyal taraflarla beraber daha fazla çalışmalar yaparak ILO 98 sayılı sözleÅŸmenin hükümlerine uygun düzenlemeler yapması ve bu anlamda yapılacak çalışmalar için Türk Hükümeti’nin ILO’dan Teknik İşbirliÄŸi saÄŸlaması gerektiÄŸi ifade edildi.
Komite Raporu ile ilgili bir açıklama yapan Ahmet Demirci;“Komiteden beklenen karar çıktı. GeçmiÅŸ yıllarda da ülkemiz ILO’dan Teknik yardım alan ülkeler içerisinde yer almıştı. Maalesef kendimizin yapması gereken objektif düzenlemeleri hükümetimiz yapmadığı için bu tür uluslararası kuruluÅŸların gözetiminde çalışmak zorundayız. Umarım bu teknik yardım son defa olur ve Ülkemiz bir daha ILO gibi uluslararası arenalarda tartışılır ülke olmaktan çıkar.” dedi.
ILO STANDARTLARI UYGULAMA KOMİTESİNİN TÜRKİYE SONUÇ RAPORUNUN TAM METNİ AÅžAÄžIDADIR
Komite, çalışan, iÅŸveren ve hükümet kanatlarının toplantıda sunmuÅŸ oldukları yazılı ve sözlü açıklamaları kayıt altına almıştır. Yapılan konuÅŸmalarda ortaya çıkan ve hem kamu, hem özel sektör sendikacılığında bahsedilen Sendikal özgürlüklerin engellenmesi, sendikal ayrımcılık ve toplu sözleÅŸme süreçleri ile ilgili görüÅŸleri not ederek bu ÅŸikâyetlerin önlenmesi adına hükümet kanadınca, mevzuat anlamında daha fazla çalışma yapılması gerektiÄŸine inanmaktadır. Kamu ve iÅŸçi sendikaları kanununda yapılan deÄŸiÅŸikliklerin sosyal diyalog çerçevesinde yapıldığını ifade eden hükümet yetkililerinin ILO temel sözleÅŸmelerinin tam uygulanır hale getirilmesi açısından bu sözleÅŸme hükümlerini de dikkate alarak mevzuat düzenlemeleri yapmaları gerekmektedir. Ayrıca hükümet; ülkede uygulanan çifte baraj sisteminin, sendikaların görüÅŸü doÄŸrultusunda, sendikaların güçlü kılınması adına gerekli görüldüÄŸü için düÅŸürülmüÅŸ olmasına raÄŸmen devam ettirildiÄŸini beyan etmiÅŸtir.
Komite, Kamu Çalışanlarının Sendikaları Kanunu’nda, toplu sözleÅŸmeye yönelik yapmış olduÄŸu düzenlemeleri olumlu karşılamakla birlikte; ILO 98 sayılı “Örgütlenme ve Toplu SözleÅŸme” konvansiyonu çerçevesinde, bağımsız örgütlenme ve toplu sözleÅŸme mekanizmasının uygulanması adına gerçekleÅŸmemiÅŸ ve komitede ÅŸikayete konu olan düzenlemeleri de bir an önce yapmak için daha fazla gayret göstermesi gerekmektedir.
Komite, ILO 98 sayılı sözleÅŸmenin hükümlerinin tam olarak uygulanırlılığının hayata geçirilmesi amacı ile ILO’dan teknik yardım almasını öngörür. Yine komite; özellikle kamu ve özel sektör sendikacılığını da içerecek ÅŸekilde, sendikal ayrımcılıklarla ilgili olarak bir bilgi sistemi ve ÅŸikâyetlerin deÄŸerlendirilerek çözüme kavuÅŸturulacağı bir mekanizma oluÅŸturmasını ve bu anlamda yapılan ayrımcılıkların önlenmesi ile ilgili olarak ILO uzmanlar komitesinin görüÅŸleri doÄŸrultusunda kanuni düzenlemeler yapmasını iÅŸaret eder.
Son olarak Komite, yukarıda bahsedilen konularda Hükümet tarafından gerekli çalışmaların yapılarak, hazırlanacak raporun önümüzdeki yıl yapılacak Genel Konferansa sunulmasını talep eder.