Hükümet hazırladığı torba yasayla servis hizmetinden yararlanan kamu görevlilerinden katılım payı almayı planlıyor
Hükümet hazırladığı torba yasayla servis hizmetinden yararlanan kamu görevlilerinden katılım payı almayı planlıyor. Hazırlanan kanun taslağına göre, servisten faydalanan memurlar bu sene için yaklaşık 40 lira katılım payı ödeyecekler. Bu oran Bakanlar Kurulu tarafından 80 liraya kadar çıkartılabilir.
Konfederasyonumuz Genel BaÅŸkanı İsmail Koncuk konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bir dilekçe göndererek uygulamanın torba yasadan çıkarılmasını istedi. Koncuk, çalışanlardan servis ücreti alınmasının kazanılmış hakların gaspı olduÄŸunu söyleyerek, uygulamanın anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduÄŸunu vurguladı. UzlaÅŸtırma Kurulu’nun 2003 ve 2004 yıllarında konuyla ilgili aldığı kararları hatırlatan Koncuk, taslakta yer alan uygulamanın, vatandaÅŸlarının refah payını arttırmayı hedefleyen bir sosyal devletle baÄŸdaÅŸmadığını vurguladı.
Gönderilen dilekçede ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Kamu-Sen olarak bütün kamu görevlilerinin servis hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalandırılması, servis imkânı olmayan yerlerde çalışan personele ise ulaşım yardımı yapılması talebimiz bulunmaktadır. Kaldı ki, UzlaÅŸtırma Kurulu’nun 2003 ve 2004 yıllarında verdiÄŸi kararlar, tüm kamu görevlilerine ulaşım yardımı yapılması konusundadır. Hal böyle iken; kamu görevlileri açısından kazanılmış bir hak niteliÄŸi taşıyan servis hizmetinin paralı hale getirilmesi, sosyal devlet ilkesi ile de baÄŸdaÅŸmayan bir durum arz etmektedir.
Sosyal devlet, vatandaÅŸlarının her türlü kamu hizmetinden en ucuz ve kaliteli ÅŸekilde faydalanmasını amaçlayan, onların refah seviyesini yükselten ve hizmet sunumlarında kârlılık ve maliyet hesabı yapmayan devlettir. Sosyal devlet, kamu hizmetlerinin sunumunda maliyet analizi yerine kamusal fayda hesabı yapan devlettir. Böyle bir uygulama ise kamusal fayda saÄŸlamasından öteye kazanılmış bir hakkı çalışanların ellerinden almaktadır.
Bu bakımdan kamu görevlilerinin bir kısmının faydalandığı servis hizmetinin ücretli hale getirilmek istenmesi, bir taraftan Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi diÄŸer taraftan da bu kamu görevlileri açısından kazanılmış bir hak haline gelmiÅŸ olan bir uygulamanın kaldırılması açısından Anayasa’ya aykırıdır.
Bu nedenle ilgili Taslağın kamu görevlilerinin faydalandığı servis hizmetlerinden katılım payı alınması uygulaması getiren hükmünün, madde metninden çıkarılarak tüm kamu görevlileri için servis ve ulaşım yardımı imkânı saÄŸlayan bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerekmektedir.”