Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında "Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" diyerek, ilim, irfan ordusunun önemine dikkat çekmiş, Cumhuriyetimizin kurulduğu yılları müteakip gerçek savaşın, eğitim alanında verilmesi gereğini vurgulamıştı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında "Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" diyerek, ilim, irfan ordusunun önemine dikkat çekmiş, Cumhuriyetimizin kurulduğu yılları müteakip gerçek savaşın, eğitim alanında verilmesi gereğini vurgulamıştı. Yine bir sözünde, tüm öğretmenlere seslenerek; vatanın geleceği için insan yetiştirme görevinin önemini şu sözlerle belirtmişti: "Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister."
İnsan dünyaya gözünü açtığında devamlı öğrenme gayreti içinde kendini bulur. İnsanın yaşamındaki ilk öğretmenleri anne, baba, abla, ağabey, nine ve dedesidir. İlerleyen yıllarda okulun ve sistemli eğitimin devreye girmesiyle öğretmenlere çok büyük iş düşer. Gerek hayatın tüm dallarında gerekse de eğitim alanında çok eksiklikleri olan ülkemizde öğretmenin rolü bir kat daha fazla artmaktadır. Çünkü eğitimdeki araç, gereç ve sistem eksiklikleri fedakâr ve cefakâr öğretmenlerimiz sayesinde en aza indirilerek öğrencilere sunulmaktadır. Yıllar yılı, Anadolu'nun karlı, çamurlu yollarında düşe kalka okuluna kilometrelerce yürüyen; okulunun temizliğini, ısıtmasını, aydınlatmasını kendi çabalarıyla yürüten öğretmenlerimiz, her türlü övgüye şayandır.
Öğretmenler, insanları eğitmeyi, onlara hayatın temel bilgilerini öğretmeyi, bir meslek edinmeleri için donatmayı gerçekleştiren kimsedir. Bundan dolayıdır ki; öğretmenleri iyi olmayan toplumlar; diğer toplumların tutsağı olurlar. Çünkü, iyi eğitilmiş kişiler, toplumdan çıkmazsa, o toplum her şeyiyle diğer devletlere bağımlı olur. Bu da bir ülkeyi, gerek bağımsızlığı gerekse de ekonomik ve kültürel yapısı bakımından diğer ülkelerin hegamonyası altına iter. Dolayısıyla öğretmenler gününün amacı, bu denli önemli vazifeleri olan öğretmenlerimizin rollerinin toplumumuza aktarılması, onların gayretli çalışmalarının topluma övülmesi ve insan yetiştirmede "daha iyiyi nasıl buluruz" bunun hesaplarının ortaya konulmasıdır. Öğretmenlerin kendi aralarındaki bağların kuvvetlendirilmesi, öğrencileri ile aralarındaki sevgi-saygı ve dayanışma duygularının artırılması, ülkemizin doğrudan yararınadır. Zira öğretmenlerden teşekkül eden ilim-irfan ordusunun "topyekün" eğitim sürecinde rol alması, daha etkin ve gerçekçi bir eğitim süreci oluşturacaktır.
Yukarıda ifade edildiği gibi çok önemli vazifeler icra etmekte olan öğretmenlerimizin eğitim-öğretim alanında daha etkin ve verimli çalışabilmesi için, Türkiye Kamu-Sen olarak onların öncelikle ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesi gereğine inanmaktayız. Öğretmenlik mesleği, sık sık değişen politikaların etkisinde kalmamalı, öğretmenlerin geçim standartları yükseltilmeli, hizmet içi eğitimleri yaygınlaştırılmalı, lojman ihtiyaçları karşılanmalı, doğum, ölüm, evlilik yardımları iyileştirilmeli, diğer uygar ülkelerde olduğu gibi kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.
Halen vazife başında olan öğretmenlerimizi anarken, memleketimizin daha kötü durumlarında bu vazifeyi yerine getirmiş olan Emekli Öğretmenlerimizi de unutamayız. Onları saygıyla anarken, Onların genç öğretmenlerimize devrettiği meşalenin kutsiyeti, meslekten öte bir anlayışla kabul edilmelidir.
Öğretmenlerimize duyduğumuz saygı, sevgi ve şükranlarımızı en içten duygularımızla dile getirirken Onların ellerinden öperiz. Fedakâr öğretmenlerimizin kıymetini, sadece "Öğretmenler Günü"nde dile getirmek yeterli değildir, bilakis her gün Onların hatırlanması gerekmektedir.
Bircan AKYILDIZ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı
Hükümetten aşağıdaki taleplerimizi yerine getirmesini ve bu taleplerimize 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde cevap verilmesini istiyoruz.
* Okul öncesinden, yüksek öğretime kadar eğitim öğretim bir bütün olarak ele alınmalı, oluşan problemler önem derecesine göre sıralanarak çözülmelidir.* Eğitim-öğretimle ilgili her uygulamada, hizmetlisinden-öğretmenine, memurundan-profesörüne kadar bütün eğitim çalışanları, sistemin vazgeçilmez parçaları olarak görülmeli, yaşadıkları ekonomik ve sosyal problemler, artık, bir an önce görülmeli ve çözülmelidir.
Bu kapsamda;1- Eğitim çalışanlarının maaş ve her türlü ücretleri günümüzün ekonomik gerçekleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir.
2- Öğretmen ve yöneticilerin atama ve yer değiştirme yönetmelikleri sendikaların görüşleri doğrultusunda sil baştan ele alınmalı, çalışanların huzur ve mutluluğu sağlanmadan eğitimde bir başarı sağlanamayacağı bilinmelidir.
3- Eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan diğer eğitim çalışanlarına (hizmetli, memur, teknisyen, şoför vb.) her yıl periyodik olarak, bir kısıtlama olmaksızın görevde yükselme sınavı yapılmalı, bu personelin tayin ve na-erinde boş kadrolara ve diğer illere tayinleri bir sistem dahilinde, puan üstünlüğü esasına göre yeniden düzenlenmelidir.
4- Ek ders ücreti esasları yeniden düzenlenerek öğretmen aleyhine olan durumlar düzeltilmeli, çalışmalar sırasında yetkili sendikanın görüşü alınmalıdır.
5- Banka promosyonlarının eğitim çalışanlarına dağıtılması yönünde bir genelge hazırlanarak, tüm eğitim-öğretim kurumlarında konuyla ilgili uygulama birliği sağlanmalıdır.
6- 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun 19/b maddesi doğrultusunda, şeffaflık ve katılımcı demokrasi anlayışı gereği; sendikaların, eğitim çalışanlarını ilgilendiren her çeşit komisyonda (atama, tayin, nakil, ödül, lojman vb.) gerek merkez gerekse taşra teşkilatlarında, temsilci bulundurmaları sağlanmalıdır.
7- Eğitim çalışanlarının öğretmenevleri, otelcilik ve turizm meslek liselerinin imkanlarından öncelikli ve indirimli olarak faydalanacağı yönetmeliğe eklenmelidir. Eğitim çalışanlarının, önceki yönetmelikte olduğu gibi, aidat ödeme zorunluluğu olmaksızın öğretmenevlerine doğal üye olduğu, yönetmeliğin ilgili maddesi değiştirilerek bu konuda yaşanan problemler giderilmelidir.
8- Ortaöğretim öğrencilerine verilen burstan, istisnasız tüm eğitim çalışanlarının çocukları yararlandırılmalıdır.
Eğitim öğretim yönünden;1- Müfredatlar, çağın gerekleri ve Türk Milletinin değerleri esas alınarak yeniden düzenlenmeli, eğitimin milli özelliği asla göz ardı edilmemelidir.
2- Öğretmen yetiştiren kurumlar çağın gerektirdiği ölçülerle rehabilite edilmelidir.
3- Bütün eğitim çalışanlarına ADSL internet bağlantısı ücretsiz veya düşük ücretle temin edilerek, teknolojiden azami derecede faydalanması sağlanmalıdır.
4- Öğretmen verimliliği artırılmalıdır. Bu sebeple, derslik başına düşen öğrenci sayısı ideal ölçülere çekilmeli, okulların fiziki yapısı eğitimin temel hedeflerine, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir.
5- Hizmetiçi eğitimin kapsam ve fonksiyonu, ülke eğitiminin ihtiyaçları paralelinde yeniden ele alınmalıdır.
6- 17. Milli Eğitim Şurası'nda da karar verildiği üzere, öğretmenlik mesleğinin sözleşmeli değil, kadrolu öğretmenlerle yürütüleceği ilan edilmeli, sözleşmeli olarak istihdam edilenlerin kadrolu olarak yeniden ataması yapılmalıdır.
7- Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı, ekonomik zorluklar içerisindeki öğrenciler mali yönden desteklenmelidir.
8- Toplumun topyekun bilinçlenmesinin, çocuklarımızın geleceği bakımından önemli olduğundan hareketle, hangi yaşta olursa olsun, vatandaşlarımızın okuma yazma öğrenmesi özendirilmeli, açılan okuma-yazma kurslarına katılan vatandaşlarımıza maddi destek sağlanmalı, ödüller verilmelidir. Bu sebeple, okuma-yazma seferberliği başlatılmalıdır.
9- Dil birliğinin millet olmanın temel şartı olduğu göz önüne alınarak, Türk Dilinin doğru kullanılmasına yönelik tedbirler alınmalı, Türkçenin korunup, kollanmasına özel önem verilmelidir. Güzel Türkçemizi, en iyi şekilde öğretmenin, ülkenin huzur ve mutluluğuna katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Bu kapsamda "Türkçe Düşünüyor, Türkçe Konuşuyoruz" kampanyaları düzenlenerek, gençlerimizin Türk Diline yoğunlaşması sağlanmalıdır.
ANLAYIN BENİ
(Öğretmen Destanı)
Her yirmidört KASIM överler beni
Başka zaman kimse bilmez adımı
Veciz sözler ile severler beni
Hiç duyuramadım ben feryadımı
*****
Yoksulluğun ateşinde pişerim
Hafta sonu ek bir işe koşarım
Sefil ama mütevazi yaşarım
Hiç belli etmem ben acılarımı
*****
Çocuk olur onlar ile koşarım
Mezralara varır dağlar aşarım
Her gün yeni bir aşk ile coşarım
Kimse görmemiştir hiç isyanımı
*****
Benim çiçeklerim Eylül'de açar
İlim dünyasına kokusun saçar
Maddi yönden her an olsam da naçar
İçime dökerim göz yaşlarımı
*****
Her yıl aynı elbiseyi giyerim
Şükrederim tek simitle doyarım
Vatan derim ben canımı koyarım
Bu yolda ağarttım tüm saçlarımı
*****
Siyasi kimliğim yok güçsüzüm
Her sürgünde yüzdeyüz ben suçsuzum
Boynun büker bakar körpecik kuzum
O an sızlatırlar yaralarımı
*****
Köy, kasaba, şehir her yerde varım
En büyük davamdır namusum arım
Her doğruyu, hep güzeli ararım
Bu yolda veririm kavgalarımı
*****
Bende şe-enir Fatih'le Yavuz
Benden ilham alır Mecnun'la Yunus
Ben damlayım benden olur okyanus
Ah! Kurutmasalar pınarlarımı
*****
Ali'ye Ayşe'ye yansır düşüncem
Cehalete karşı açılır pençem
Muhabbet kuşum yok, var benim serçem
Birde bozmasalar yuvalarını
*****
İnsana hizmettir en büyük davam
İnsan olmayanla sürecek kavgam
Yoksa hakkın helal etmiyor anam
Bu yolda vermezsem kavgalarımı
*****
Bahçelerde gül olurum açarım
Mısralara sevda olur geçerim
Ben aşk şerbetimi daim içerim
Birde anlasalar duygularımı
*****
İnişli yokuşlu yollar çıkarım
Bazen durgun, bazen çağlar akarım
Cehalet bendini bir ben yıkarım
Bilirim bu yurdun tüm yollarını
*****
Kara tahta aydınlanır nurlanır
Küçük Ömer çiçek açar dallanır
Serpilir genç olur dili ballanır
Ben bilirim onun anılarını
*****
Yurtta Sulh, Cihanda Sulhtur düsturum
Karanlığı aydınlatıyor nurum
Bu toprağı herkesten çok korurum
Namusum bilirim hudutlarını
*****
Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir
Dillerin tatlısı benim dilimdir
Küçük Çiğdem taze açan gülümdür
Ben veririm onun ilk can suyunu
*****
Baş öğretmenimdir Kemal Atatürk
En büyük öğretmen, en şuurlu Türk
Güzelden yanayım bilmem kötülük
Rehber ettim Atam ilkelerini
*****
İnandım Ne Mutlu Türküm Diyene
Düşman oldum haksız kazanç yiyene
Benim felsefemde yoktur bana ne
Zincire vursalar bu kollarımı
*****
İlhan ERAY
Türk Emekli-Sen
Genel Basın Sekreteri