Türk Haber-Sen, Türk Telekom'un özelleÅŸtirilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için de Danıştay'da dava açtı" />
Türk Haber-Sen, Türk Telekom'un özelleÅŸtirilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için de Danıştay'da dava açtı
Türk Haber-Sen, Türk Telekom'un özelleÅŸtirilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için de Danıştay'da dava açtı. Danıştay'a dava açılması öncesinde bir açıklama yapan Türk Haber-Sen Genel BaÅŸkanı İsmail Karadavut, peÅŸkeÅŸi durdurmak amacıyla yeni bir adım daha attıklarını söyledi.
Karadavut'un açıklaması ÅŸöyle:
Çok deÄŸerli kamu çalışanları,
Sayın basın mensupları,
Türk Telekom'un ÖzelleÅŸtirilmesinin, yani yabancılaÅŸtırılmasının, yani peÅŸkeÅŸ çekilmesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının, iptalini ve yürütmeyi durdurmak amacıyla bugün bir kez daha Danıştay'a gelmiÅŸ bulunmaktayız.
Daha önce Ankara 6'ncı İdari mahkemeye ve Rekabet Kurumu'nun kararının iptali içinde Danıştay'a dava açmıştık.
Türk Haber Sen olarak, bu ÅŸaibeli ihalenin yüce adaletten döneceÄŸi inancı içerisindeyiz.
Çünkü, 22 milyon sabit telefon, 19 milyon aktif sabit telefon, 734 bin ADSL, 75 bin ankesörlü telefon, 200 bin ATM, 87 bin kilometre fiber optik kablo hattı bulunan dünyanın 13. büyük ÅŸebekesine sahip, 4 milyar doların üzerinde menkul ve gayrimenkulu bulunan, yıllık net karı 3 milyar doları aÅŸan bir kurumun, iki yıllık karı karşılığında satılması, söz konusudur.
Türk Telekom'un bankalara kısa vadeli hiçbir borcu yoktur. Uzun vadeli borcu 30 milyon dolardır. Türk Telekom'un pasif kaynaklarının deÄŸeri 12.5 milyar dolardır. Öz kaynaklarının deÄŸeri ise 9.3 milyar dolardır. Bu bedelin içinde imtiyaz yoktur, Pazar payı yoktur. Sahip olduÄŸu iletiÅŸim ağı yoktur.
Değerli basın mensupları,
İhale ÅŸaibelidir. Çünkü,hazırladığımız 10 sayfalık dava dilekçesinde bunun ÅŸaibeli ve anayasaya, kanunlara aykırı olduÄŸunun belgeleri mevcuttur.
Daha önce dört kez iÅŸletme hakkının istenildiÄŸi halde Türk Telekom'a verilmeyen, 3.nesil olarak adlandırdığımız, frekans bandı ihalenin yapılacağı günün akÅŸamı imtiyazı bedelsiz olarak devredilmiÅŸtir. Böylece Türk Telekom'un deÄŸeri artmış ve alan ÅŸirket haksız kazanç elde etmiÅŸtir.DiÄŸer ÅŸirketlerin bundan haberi olmamıştır.
Türk Telekom kamu hizmeti yaptığı için, en küçük yerleÅŸim birimlerine kadar bu hizmeti götürmekle yükümlüydü. Ancak, 5369 Sayılı Evrensel Hizmetin SaÄŸlanması ile ilgili kanun uyarınca, bu hizmetleri, yine devlet verecektir. Bu kanunu ihaleden 6 gün önce çıkardıkları için kapalı teklifler bu kanundan önce verildiÄŸinden Türk Telekomun deÄŸeri yükselmiÅŸtir Bu da rekabet hakkını delici iÅŸlem olarak, ihaleyi sakatlamıştır.
Ayrıca, 81 il için bedelsiz tahsis edilmiÅŸ olan 2 milyar doların üzerinde deÄŸeri olan telefon numaralarının kullanım bedellerinin Türk Telekom'a aktarılması ve bunların deÄŸer tespitinde nazarı itibara alınmaması, deÄŸer tespitinin de yasaya aykırı olarak yapıldığının açık göstergesidir.
Türk Telekom'un satışı deÄŸer kazananTürk Lirası üzerinden yapılmadı da hiçbir getirisi olmayan ve sürekli deÄŸer kaybeden dolar üzerinden yapılmıştır.. Burada kamu yararı gözetilmemiÅŸtir. Hükümet TL üzerinden borçlanmakla övünürken, neden bu ihalede Türk lirası ve faizi ele alınmamıştır.
Bu ihale Anayasanın HaberleÅŸme Hürriyeti BaÅŸlıklı 22. maddesine aykırıdır. Çünkü artık gizlilik kalmamış, bütün haberleÅŸme hizmetleri kamudan alınmış, yabancı tekellere teslim edilmiÅŸtir.
Bu ihalede, ülkenin güvenliÄŸi ve stratejik önemi hiç dikkate alınmamıştır. Amerika BirleÅŸik Devletleri telekomünikasyon hizmetlerinin yabancılara devredilemeyeceÄŸine iliÅŸkin kanunlar çıkartırken, Avrupa ülkelerinin hiç birisi telekom hizmetlerinin stratejik satışını yapmazken, Türkiye GSM 'de dahil olmak üzere haberleÅŸme gibi çok önemli bir hizmetin tamamını yabancılara vermiÅŸtir.Bugün askeri bölgelerde fotograf çekilmesi yasak denilirken, ülkemizin en ücra köÅŸesinde hizmet veren telekom yabancılara yani Arap sermayesine, Ermeni diyasporasının arkasında olduÄŸu iddia edilen, ne idiÄŸü belirsiz bir inÅŸaat ÅŸirketine verilmiÅŸtir.
4046 Sayılı Kanunun ilkeler baÅŸlıklı 2.maddesinin "e" fıkrasında "Mülkiyetin yaygınlığının yanı sıra, yönetim sorumluluk ve yetkilerini üstlenebilecek ortak grubun temini" esası bulunmaktadır. ÖzelleÅŸtirme amaçlarından birisi olarak gösterilen Mülkiyet Yaygınlığı Türk Telekom ihalesinde göz önünde bulundurulmamıştır. Ç oÄŸunluk hissesi yabancı iki grup elinde toplanmıştır. Bu husus 4046 Sayılı yasanın 2.maddesinin "e" fıkrasına aykırıdır.
Yine 4046 sayılı yasanın ilkeler baÅŸlıklı 2. maddesinin "g" fıkrasında "Straetejik konularda devletin sahip olacağı imtiyazlı hisse oluÅŸturulması konulu husus yer almıştır. Söz konusu hissenin ne ÅŸekilde kullanılacağı kamuoyunda bilinmemektedir.
Bütün bu saydıklarımız ve diÄŸer sebeplerden dolayı, Bakanlar Kurulu'nun 25.07 2005 tarih ve 2005/ 9146 sayılı kararının iptaline, yürütmenin dava sonuna kadar durdurulmasını istemekteyiz.