Türkiye Kamu-Sen Genel sekreteri ve İnsan Hakları Danışma Kurulu Üyesi Fahrettin YokuÅŸ, Azınlık Raporunun aceleye getirilerek birkaç kiÅŸi tarafından hazırlandığını ve Cumhuriyetin temel niteliklerine saldırı amacını taşıdığını belirterek bu rapora karşı red oyu kullanacaklarını söyledi
Türkiye Kamu-Sen Genel sekreteri ve İnsan Hakları Danışma Kurulu Üyesi Fahrettin YokuÅŸ, Azınlık Raporunun aceleye getirilerek birkaç kiÅŸi tarafından hazırlandığını ve Cumhuriyetin temel niteliklerine saldırı amacını taşıdığını belirterek bu rapora karşı red oyu kullanacaklarını söyledi.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan YokuÅŸ, Anayasanın temel niteliklerine ve ülkemizin temel nitelikleri ile milli birliÄŸine saldırılar içeren raporu hazırlayanlar ve kurul baÅŸkanı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
YokuÅŸ'un açıklaması ÅŸöyle:
Türkiye Kamu-Sen'in de üyesi bulunduÄŸu BaÅŸbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun 01.10.2004 tarihinde yaptığı toplantıda görüÅŸerek oyladığı "Azınlık Raporu" ile ilgili düÅŸüncelerimiz ÅŸunlardır:
BaÅŸta kamu kuruluÅŸlarından olmak üzere sivil toplum örgütlerinden toplam 78 üyenin bulunduÄŸu Danışma Kurulu'nun 1 Ekim tarihli toplantısında katılımın oldukça düÅŸük olduÄŸu. gözlenmiÅŸtir.Azınlık raporu ile ilgili oylamanın yapılacağı öÄŸleden sonra oturumunda toplam 33 kiÅŸinin toplantı salonunda bulunduÄŸu bilinmektedir. Nitekim oylama 24 kabul 7 red 2 çekimser oy ile tamamlanmış ve rapor kabul edilmiÅŸtir. Kurul toplantısına olan düÅŸük katılımın en üzücü tezahürü kamu kurum ve kuruluÅŸlarının 19 temsilcisinin sadece 5-6 arasında kiÅŸi ile katılım saÄŸlamalarıdır. Toplantı tarihinden önce ve toplantı sırasında kurul üyelerine ilgili rapor örneÄŸi gönderilmemiÅŸ ve dağıtılmamıştır. Toplantı günü Türkiye İnsan Hakları 2004 Raporu'nun fotokopi çekmek sureti ile dağıtımının yapılmasına raÄŸmen tartışma konusu rapor kamuda tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek üyelerin çoÄŸunluÄŸuna dağıtılmamıştır ve okuyup inceleme fırsatı bulamadıkları bir rapor hakkında oy kullanmaları üyelerden istenmiÅŸtir.Raporu hazırlayan komisyon üyelerinin elinde bulunan rapor diÄŸer üyelere dağıtılmamıştır.
Rapor maalesef toplantıdan 2 hafta sonra (15 Ekim 2004) e-posta aracılığı ile üyelere ulaÅŸmıştır..) BaÅŸta Prof. Dr. İbrahim KABOÄžLU olmak üzere kurulda görev alanlar ve raporu hazırlayanlar rapora karşı itirazlarını ve milli hassasiyetlerini sunan kiÅŸilere karşı olumsuz bir tavır sergilemiÅŸler ve onları susturma giriÅŸiminde bulunmuÅŸlardır. Bir çok sivil toplum örgütü temsilcisinin "bu raporu olumlu veya olumsuz oylamamız için kurumalarımıza örgütlerimize danışmamız, onların görüÅŸlerini almamız gerekmektedir. Raporun bu ÅŸekilde aceleye getirilmesini içimize sindirememekteyiz" beyanlarına raÄŸmen sadece birkaç kiÅŸinin hazırladığı rapor, topluluÄŸun birçok üyesinin görüÅŸü alınmaksızın kurulun görüÅŸlerini temsil ediyormuÅŸ gibi oylamaya sunulmuÅŸtur. Bizler de Türkiye Kamu-Sen camiası adına diÄŸer 6 üye ile birlikte ülkemizin milli hassasiyetleri ve devletimizin üniter yapısı ile Cumhuriyetimizin temel niteliklerine saldırı amacı taşıyan bu rapora karşı red oyunu kullanmış bulunmaktayız.
Demokrasi ve insan haklarını temsil ettiÄŸini öne süren ve BaÅŸbakanlık kurumunun adını ve imkanlarını kullanan bu kurulun hazırladığı raporun ülkemizin temeline dinamit döÅŸeme gayesini gütmesi bir yana, katılımcılık, çoÄŸulculuk gibi demokrasinin temel ilkelerini ihlal etmesi de endiÅŸe vericidir.
Aydınlatılması Gereken Konular:
1) BaÅŸbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulunu oluÅŸturan 19 kamu kurum ve kuruluÅŸu 53 sivil toplum örgütü ve 6 öÄŸretim üyesi hangi kriterlere göre belirlenmiÅŸtir?Daha sonra kurula ilave edilen 7 sivil toplum örgütü hükümet tarafından çaÄŸrılmıştır.100 üyesi dahi bulunmayan bir kısım sivil toplum örgütleri bu kurulda ne maksatla görevlendirilmiÅŸtir?
2) BaÅŸbakanlığa baÄŸlı olan bu kurul BaÅŸbakan Yardımcısı Sn. Abdullah Gül'ün sorumluluÄŸundadır. Azınlık Raporu oylanırken 19 kamu kurum ve kuruluÅŸunda görevlendirilen yetkili kurul üyelerinin büyük bölümünün toplantıda olmayışının gerekçesi mutlaka açıklanmalıdır.
3) Oylamaya katılan kamu kurum temsilcileri ile sivil toplum örgütleri ne yönde oy kullandıklarını açıklamalıdırlar.
4) Toplantı ve Karar yeter sayısına bakılmadan 78 kiÅŸiden oluÅŸan kurulun 24 kiÅŸisinin oylarıyla rapor kamuoyuna tüm kurulun raporu gibi yansıtılmıştır.Kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini töhmet altında bırakan ve bir oldu bitti ile raporu kuruldan yeter sayı olmadan oylatan Sn. Prof. Dr. İbrahim KABOÄžLU hakkında bir iÅŸlem yapılıp yapılmayacağı hükümet tarafından açıklanmalıdır.
Türkiye Kamu-Sen olarak meselenin takipçisi olacağımızı Anayasamızın temel niteliklerine ve ülkemizin milli birliÄŸine saldırılar içeren bu raporu hazırlayanlar ile Kurul BaÅŸkanı Prof. Dr. İbrahim KABOÄžLU hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.