Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, ülkemizin dört bir köÅŸesinde tatlı bir telaÅŸ yaÅŸanıyor
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, ülkemizin dört bir köÅŸesinde tatlı bir telaÅŸ yaÅŸanıyor. VatandaÅŸlarımız bir taraftan iftar saatini beklerken; bir taraftan da iftar sofrasına nasıl para yetiÅŸtireceÄŸini hesaplıyor.
Türkiye Kamu-Sen AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, TÜÄ°K ve Ankara'daki büyük alışveriÅŸ merkezlerinden aldığı fiyatlara göre bir iftar yemeÄŸinin maliyetini hesapladı.
Buna göre bütün bir günü oruç tutarak geçiren bir vatandaşın peynir, zeytin, hurma, reçel, çorba, yemek, pilav ve ramazanların vazgeçilmezi güllaç ile iftar edebilmesi için 4,19 YTL gerekiyor.
Dört kiÅŸilik bir ailenin iftar sofrasının maliyeti ise 16,76 YTL'yi buluyor. Ramazan ayı boyunca 29 gün iftar sofrasına oturacak ailenin toplam masrafı ise 486 YTL.
419 YTL asgari ücretle çalışan vatandaÅŸlarımız için böyle bir iftar sofrası hayal.
Ortalama 980 YTL alan bir memur, maaşının yarısını iftar için harcayacak. Maaşı 733 YTL olan en düÅŸük dereceli memur ailesinin iftar için harcayacağı 486 YTL'den sonra 1 ay boyunca 247 YTL ile kira, yol, giyim, temizlik, aydınlanma, gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor.
Bu maaÅŸlarla çalışanlarımızın büyük çoÄŸunluÄŸu oruçlarını belediyelerin ve hayırsever vatandaÅŸların yardımlarıyla kurulan iftar çadırlarında açıyorlar.
Uygulanan düÅŸük ücret politikaları sonucunda iftar çadırları, düÅŸük ücret alan çalışanlarla dolup taşıyor. Bu çadırlarda oruçlarını açan vatandaÅŸlarımız da elbette ailesiyle birlikte sıcak yuvalarında iftar etmeyi isterler. Ancak hükümetin bu ücret politikasıyla önümüzdeki yıllarda iftar çadırlarının sayısının artmaya devam edeceÄŸi görülüyor.
1 kiÅŸilik iftar menüsü:
50 gr. Peynir : 0,28 YTL
20 gr. Zeytin : 0,16 YTL
20 gr. Hurma : 0,50 YTL
30 gr. Reçel : 0,20 YTL
300 gr. Çorba : 0,25 YTL
250 gr. Etli yemek : 1,25 YTL
100 gr. Pilav : 0,30 YTL
150 gr. Pide : 0,50 YTL
100 gr. Güllaç : 0,75 YTL
Toplam : 4,190 YTL